niedziela, 14 lipca 2013

Gres, glazura i terakota czyli jakie wybrać płytki

Zawsze miałem problem z rozróżnianiem rodzai ceramiki. Niemniej jednak teraz postanowiłem rozwiać te wątpliwości. I tym razem z pomocą przyszła mi wyszukiwarka google. Poniżej przedstawiam wyniki moich poszukiwań:
 

Gres – rodzaj płytki ceramicznej powstałej ze stopienia charakteryzującej się małą nasiąkliwością materiałów ilastych kwarcu t topników. Ze względu na technologię wykonania zwane często jako gres porcelanowy lub kamionka. Zaletą gresów jest dobra mrozoodporność podatność na obróbkę mechaniczną, twardość , wytrzymałość na zginanie i duże obciążenie ruchem. Produkuje się gresy o grubościach od 6 mm do 30mm. i wymiarach od 25x25 mm do 600x1200mm.(źródło: Centrum glazury)
Gres
Matowa płytka gresowa, która zostanie użyta do wykończenia łazienki (Valdi Attraction White)

Chropowata powierzchnia gresu sprawia, że może on być trudny do utrzymania w czystości. Zaletą gresu naturalnego jest odporność na działanie kwasów i zasad. Istnieje również odmiana gresu nazywana gresem powlekanym. Jest to nic innego jak hybryda gresu oraz glazury.

Glazura – rodzaj płytki ceramicznej wykonanej w technologi wypału plastra ceramicznego (czerep) i następnie glazurowanej w oddzielnym procesie. Inaczej mówiąc jest to cegła polana politurą. Glazura charakteryzuje się małą odpornością mechaniczną w związku z tym nadaje się wyłącznie do kładzenia na ścianach. Ze względu na dużą nasiąkliwość czerepu nie nadaje się do układania na zewnątrz w miejscach narażonych na zawilgocenie. W polskim klimacie nie istnieje glazura mrozoodporna. (źródło: Centrum glazury)

Terakota – Płytka ceramiczna podłogowa szkliwiona. (źródło: Centrum glazury)
Gładka powierzchnia terakoty powoduje iż jest ona łatwa w utrzymaniu czystości. Nadaje się do układania na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń. Na zewnątrz pomieszczeń stosuje się terakotę mrozoodporną.

Dla bardziej dociekliwych załączam ciekawy słownik dotyczący produktów ceramicznych: Słownik Techniczny (Centrum Glazury)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz